Decoration

Як почистити сажовік

Як почистити сажовік

Саджевий фільтр – це деталь автомобіля, призначена для утримання сажі. Завдяки цьому зменшується кількість токсичних речовин у вихлопних газах. Встановлюються такі компоненти тільки машини з дизельним силовим агрегатом.

З плином часу ця деталь засмічується, тому у багатьох автовласників виникає питання — як пропалити сажовий фільтр на дизелі або прочистити його від забруднень. Розглянемо найпоширеніші методи, як можна зробити.

 

Що таке фільтр сажі на дизелі і для чого він потрібен

Коли працює дизельний мотор, пальне, що знаходиться в ньому, згоряє тільки частково. Через це утворюється безліч твердих частинок, розмір яких варіюється від 10 нм до 1 мкм. Такі забруднювачі мають 3 клас небезпеки. Тобто їх кількість потрібно скорочувати, щоби не забруднювати атмосферу.

Потрібно знати, як промити фільтр сажі (сажевик), тому що такі частинки негативно впливають на людський організм. Вони можуть провокувати загострення респіраторних хвороб, а також вважаються одним із факторів появи раку шкіри.

Фільтруючий елемент утримує до 80-90% твердих частинок, що містяться у газах, що відпрацювали. Проте система відрізняється технологічною складністю та високою вартістю. Тобто забитий фільтр сажі воліють не міняти на новий, а прочищати або промивати.

Каталізатор і фільтр сажі: в чому різниця цих деталей

У автомобілях із бензиновим двигуном не використовуються сажевики. При згорянні такого палива не утворюються тверді частинки, тому для очищення вихлопу призначений лише каталітичний нейтралізатор (каталізатор). Він нейтралізує окис вуглецю (чадний газ), леткі вуглеводні, токсичні сполуки азоту та інші продукти згоряння пального.

У дизельних авто потрібно вловлювати як тверді частки, так і гази, що відпрацювали. Для цього використовують комбіновані пристрої. Йдеться про сажові фільтри з каталітичним покриттям.

В інших машинах передбачені відразу обидва елементи — сажевик і каталізатор. Завдяки цьому система вловлює максимальну кількість токсичних речовин, що містяться у вихлопних газах.

Де знаходиться фільтр сажі — залежить від пристрою фільтруючого елемента:

Комбінований пристрій розташований за випускним колектором автомобіля.

Якщо в машині є два компоненти, тоді сажевик перебуватиме безпосередньо за каталітичним нейтралізатором.

Як перевірити фільтр сажі на предмет засмічення

Зрозуміти, що сажевик засмічений, можна з ряду характерних неполадок у роботі авто:

Збільшилося споживання пального, але при цьому знизилася тяга двигуна.

Вихлопні гази стали більш насиченими, темнішими. При цьому від них походить сильний неприємний запах.

Зросла витрата моторного масла.

У процесі роботи силового агрегату виникають сторонні звуки, що шипають.

На приладовій панелі автомобіля також може вмикатись індикатор “сажевий фільтр засмічений, не глушіть двигун”. Він сигналізує про проблеми у роботі елемента. Прохання не вимикати мотор пов’язане з необхідністю “пропалювання” (регенерації) сажевика, яка відбувається в автоматичному режимі.

Як чистити фільтр сажі: регенерація

Як правило, у дизельних транспортних засобах реалізовано систему регенерації сажевика. Вона може відрізнятися для машин різних марок та моделей, але суть одна:

Фільтруючий елемент нагрівається до дуже високої температури +600 … +750 °C. В окремих ситуаціях деталь може розжарюватись до +1000 °C.

Завдяки цьому сажа, що скупчилася в осередках сажевика, проходить через низку хімічних реакцій. Частинки забруднень окислюються і згоряють – це найпростіший спосіб очистити фільтр сажі, який називається регенерацією.

Щоб нагріти деталь до такої температури, потрібно виїхати на трасу та розігнатися до 100-120 км/год. У такому режимі потрібно їхати протягом 30-40 хвилин.

Зауважимо, що такий спосіб очищення буде результативним, якщо маса сажі не перевищує 15 грамів. Крім того, ефективність регенерації залежить від поточного стану сажевика. В інших випадках прочищення елемента слід довірити спеціалістам станції технічного обслуговування.

Як промити фільтр сажі в авто

Очищення сажевика є стандартною процедурою для механіків. Крім того, фільтр можна промивати кілька разів на відміну каталізатора. Процедура полягає в наступному:

У барило сажевика заливають спеціальну рідину.

Усередині деталі відбувається окислення сажі та інші хімічні реакції.

За кілька годин механіки зливають рідину разом із забрудненнями.

Якщо сажевик засмічений, його попередньо демонтують і промивають ретельно. Зауважимо, що очищення фільтруючого елемента не буде результативним, якщо він буде в дуже поганому стані. У такій ситуації забитий фільтр сажі підлягає тільки заміні.

Як дізнатися, чи вирізаний фільтр сажі в машині

Деякі автомобілісти вирішують видалити сажі в автомобілі, тому що це підвищує пропускну здатність вихлопної системи, а двигун і турбіна починають працювати ефективніше. Негативний наслідок лише один — значне збільшення токсичності вихлопу.

Якщо ви недавно купили машину, попередній власник міг вирізати сажевик. Тому важливо розібратися, як дізнатися, чи є фільтр сажі в автомобілі. Для цього досить візуально оглянути місце, де має знаходитись цей елемент. Якщо там є дві металеві трубки, то сажевик встановлений.

Не буде зайвим розуміти, як дізнатися за ВІН-кодом, чи є фільтр сажі. Тому що в окремих моделях дизельних авто його не втомлено. вливають взагалі. Для цього зайдіть на будь-який онлайн-каталог, де можна підбирати запчастини за номером VIN. Якщо за кодом вашої машини неможливо знайти сажевик, швидше за все, його не було в автомобілі спочатку.

Зверніть увагу: якщо видалити фільтр сажі без прошивки, в роботі двигуна можуть виникати різні неполадки. Через це збільшується витрата палива, знижується потужність двигуна, а в ряді випадків агрегат просто перестає працювати. Тому як промиванням, так і видаленням сажі повинні займатися досвідчені механіки.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *